SEXTANT nummer 9
Date: Tue, 22 Aug 2000 00:52:39 +0200
Subject: Sextant nummer 9
From: "Karl-Johan Noren" <kjnoren@hem.passagen.se>
SEXTANT nummer 9
Ett mindre e-fanzine av Karl-Johan Norén, Sorögatan 101 2tr, 164 47 Kista, 08-751 71 73 <kjnoren@hem.passagen.se>.
***
Denna gång utreds (inte?) redaktörens psykiska välbefinnande, vi får en skildring av tömningen av Västmannagatan 61 (Varning! Skildringen innehåller upprörande scener och kan orsaka psysiska men hos trúfans) och så blir det ett mindre kåseri som jag ännu inte riktigt vet vad det handlar om.
Tidigare nummer finns som vanligt att beskåda i Hans Perssons elektroniska fanzinearkiv
http://www.lysator.liu.se/~unicorn/fandom/fanzines/sextant/
***
Har redaktören fått spatt? Först sju nummer i rasande takt, sedan en dryg månads uppehåll och så nu fanzines i kulsprutetakt igen? Delvis beror det på att skrivande till stor del är en inspirationssak för mig (när det inte rör sig om tvång), delvis att jag ofta har svårt att hitta saker att skriva om - har jag det går det ofta fort och lätt. Så bli inte förvånande om ni får vänta på era Sextant ett tag och sedan plötsligt hittar både två och tre i brevlådan, jag har helt enkelt fått ett ryck i mitt fanzineskapande som Fandoms Kommunnnytt eller skrivande av LoCs eller artiklar till Minotauren eller Spektra eller Bullen inte kan fylla.
När vi nu har lyckats göra denna klargörande förklaring kan det vara dags att gå vidare, till det att Alvarfonden och SFSF nu har flyttat till Kaggeholmsvägen 16 i Tallkrogen från Västmannagatan 61. Det som står kvar på Västmannagatan just nu är bara lite skräp, några bokhyllor vi inte vågar flytta av rädsla för nedfallande elledningar och så några lådor som Bellis inte kunde bära hem på söndagen eller som innehåller böcker som ska till Myrorna (Alvarfonden och SFSF stöder religiös verksamhet! Skandal!)
Allting annat är antingen ivägkört i en container, omhändertaget av containerdykande grannar, hemburet till olika fans som medverkade (mycket små mängder) eller står i lådor i den nya lokalen. Den officiella inflyttningen där sker väl senare, när Bellis och Martin Andreasson lyckats packa upp och återsortera alla lådor med fanzines till bokhyllorna och det blir möjligt att röra sig nere i den utan att tvingas gå på kartongerna och kassarna med fanzines.
Men jag går händelserna i förväg. Själv kom jag till lokalen strax efter klockan 10 på lördagen, och hittade Lars-Olov Strandberg, Eva Norman, Carolina Gómez och Tomas Cronholm i full gång med att börja bära ut fanzines (redan packade av Martin Andreasson och Anders Bellis). Robert Brown bodde nära den nya lokalen, så han väntade där och skulle åka med Tomas tillbaka när han gjorde sin första vända.
Anders Wahlbom dök upp för att hämta tre lådor med _Fandom Harvest_ för att delas ut till deltagarna på Ghöstacon, och Bellis dök också upp, främst för att leta efter några gamla saker men det slutade med att han hjälpte till med att bära en hel del, förutom att han underhöll oss under fikapausen med bakgrunden till hans hoax om Nasacon mot JHH som publicerades i senaste SFF-bulletinen.
Vid fyratiden eller så låste vi containern (eller åtminstone de två luckor som inte var igenproppade med skräp) och Tomas, Anna Åkesson, Andreas Gustafsson och jag själv gick till Pompei för en bit mat. Åka och Ante nöjde sig dock med öhl eftersom de efter noga övervägande bestämde sig för att äta på Maharadja istället.
Söndagen vaknade jag med värk i överarmar, ben, skuldror och nacke - ja, snart sagt överallt utom i ryggen. Jag lyckades på något sätt vara där först av alla, men fick sedan sällskap av Eva, Tomas och Carolina. Eva satte igång med att montera isär spånplattehyllorna innan jag demonstrerade att det gick mycket snabbare att sparka isär dem, men i övrigt hände inte så mycket innan Bellis kom och han började visa sin chevaleriska sida genom att rekrytera sig själv och undertecknad till att bära upp alla dessa tunga möbler - särskilt det stora skrivbordet var tungt och bökigt även med lådorna uttagna.
Under dagen gjorde många söndagsflanerare uppehåll och genomförde containerdykningar. En person som bodde runt hörnet tillbringade minst en timme därinne och plockade på sig en rejäl låda böcker, förutom att han övertog de två korgstolarna med kuddar som stått därnere till sin egen källare. Han kom senare tillbaka strax innan sex och hämtade mer böcker, och vi roade oss också med att ge förbipasserande exemplar av gamla Nova Science Fiction.
Klockan halv sex var dock allting skrymmande utburet och det var bara småplock kvar, så vi slog igen butiken och väntade på containerbilen som skulle komma klockan sex, vilket den också gjorde. Jörgen Forsberg flyttade på sin bil så att lastbilen kunde plocka upp containern, och det var över.
För den som undrar så fick jag med mig följande från flytten: en saftkanna i glas, en packe fanzines omsorgsfullt utvalda av Bellis, det enda av mig kända exemplaret av Kosmosdubbeln (Gordon/Brunner) och ett exemplar av _King Kong Blues_ i originalutgåva från Alvar Appeltoffts bibliotek (dock utan skiva). Samt förstås värk överallt utom i ryggen.
----
Libertarian: "The government should only be used for things that *I* think are cool." - Ken Cavness i rec.arts.sf.written.robert-jordan
----
Som synes har jag börjat med små linos här i Sextant. Det finns trots allt likheter mellan e-postade fanzines och gamla stencilerade dito, så det är en tradition värd att ta upp igen. Vi får se hur många det blir fortsättningsvis.
----
Affe är en lus.
----
Jag var och tittade på fantasyfestivalens sidor på väven nyligen eftersom jag behövde kontakta dem om att vi från Fantastika ville dela ut material under den. Det som slog mig när jag tittade på programmet var hur fantasilöst det var. Det var inte så att programmet var dåligt, utan att det var exakt likadant som föregående år.
Dräktparad till Stortorget. Modevisning (om än i Kulturhuset istället för SF-bokhandeln, så man kan åtminstone andas). Syföreningskväll. Ebbe Schön. Lite eldslukare.
Vad är det som är nytt jämfört med förra året och året innan? Ingenting alls. Visserligen har man äntligen bjudit in en utländsk gäst - Philip Pullman - men att kalla honom för "den berömde engelske fantasyförfattaren" är nog att ta i. Allting går på i samma gamla hjulspår, och visst kan det bli trevligt men är inte risken för slentrian stor? De kanske skulle behöva en kort injektion av Wolf von Witting, för säga vad man vill om Nasacon, men det känns som den har gjort mer för att revitalisera kongressfandom i Stockholm och Sverige än något annat på länge.
Så vad tycker jag att fantasyfestivalen ska göra (eller hoppas att de gör nu i år)? Det kanske viktigaste är att de får stuns på lördagen - förra året kändes det alltför mycket likt kongresshowen på Nasacon: för mycket tid, för lite som hände och för mycket av det som hände var för segt. En vettig ljudanläggning och en person som kan hantera den är väl åtminstone baskrav?
Ett annat område man bör satsa på är hur man ser på de som kommer: är de publik eller är de deltagare? Just nu är det de förra - det görs så gott som ingenting för att aktivera dem. Varför inte genomföra en danskurs inne på Lava, till exempel, även om det här är mer en fråga om attityd än aktiviteter.
Så de kanske lyckas överraska mig positivt i år i alla fall, vad jag än tycker att programmet pekar på.
----
"There's no fucking in Hades." Hur säger man det på klassisk grekiska?
----
Jag skulle behöva ytterligare ett textblock här för att få numret till vettig längd, men det känns som det enda jag kan skriva om just nu är hur lite LoCs och respons man får som fanzineredaktör numera, och är det något som inte saknas i dagens svenska fanzines så är det klagoskrifter om just detta, så varför skulle jag ge mig på att skriva ytterligare en, även om det vore motiverat? Roligt kan det väl knappast vara i alla fall.
Det finns ju annat man kan skriva om. Bokhyllor, till exempel. Mina bokhyllor dignar visserligen inte under bördorna av böcker, men just nu ligger böckerna staplade upp till taket, som ligger på en höjd av 250 centimeter över golvet, och de olästa böckerna ligger i ett par rejäla högar på golvet. Jag har plats för en till hyllsektion bredvid de övriga, bara jag får råd att ge mig iväg till IKEA för att köpa den, men även då skulle den fyllas upp direkt av böckerna som ligger ovanpå de andra böckerna och av de olästa högarna.
Jag har naturligtvis planer för hur jag ska placera fler bokhyllor i lägenheten, men det kräver lite ommöbleringar. Skrivbordet med datorn får flyttas ut från under sängen, och istället får jag placera tre eller fyra bokhyllor - högst 145 centimeter höga - under den. Två placeras mot väggen och de två kvarvarande vid sängens ytterkant med en gång mellan; på så vis kan jag placera böcker på både ytter- och innersidan av de senare hyllorna. Men när ett sådant projekt kan bli av vet jag inte. Troligen hinner Bredbandsbolaget med att installera den fasta linan härinne först, hur mycket de än sölar med jobbet. Sedan några veckar hänger det linor utanför dörren i en liten rulle, men det har inte hänt så mycket mer.
Annars ska det bli skönt när man får en vettig uppkoppling (om de nu nedlåter sig till att hantera en PowerMac 7100), även om det fortfarande blir en dynamisk IP-adress. Inga tankar på hur länge man är uppkopplad, inga problem med upptagettoner i telefonen, vettiga nedladdningstider.
Men i vilket fall klarar jag mig med Ahrvids 14.4-modem och Utfors ett tag till.
Låt oss nu runda av med erfarenheten av de fyra böcker jag råkade köpa för mitt utgångsbud på fem kronor på Nasacon: _The Rowan_, _Damia_, _Damia's Children_ och _Lyon's Pride_ av Anne McCaffrey. På omslaget till en av dem står det något i stil med "[o]ne of the best McCaffrey novels to come along in years", och stämmer det känns det verkligen inte som jag missat något genom att inte läsa något av henne.
För efter att ha läst alla fyra fanns det absolut ingenting kvar. Det fanns ingen intrig i någon av böckerna. Personteckningarna får personerna i amerikanska tonårsserier att framstå som tredimensionella och fullödiga. Det fanns inte något problem som inte kunde lösas genom att personerna talade ut med varandra eller fick åka på semester hos någon släkting. Alla är så snälla och vill så väl även om det kan ta lite tid ibland. De elaka utomjordingarna som var så farliga åkte dit så lätt som ingenting. Sf-premissen med psioniska krafter var så ogenomtänkt och löjlig att den inte ens är värd att kommentera. "[U]nusual electrical energy". Bah. Inte ens sexscenerna var intressanta och för den delen så försvann de ur de senare böckerna.
Slutsatsen blir att det blir åtminstone _fyra_ böcker som utbjuds till försäljning på Ghöstacon. Eller vill någon ge bud redan nu?
----
John Norman vore en passabel författare om han inte skrev någonting.
----
Inte heller denna gång fick Sextant mycket respons, det var bara Brita Planck ("Jag som hade hunnit bli orolig för att du hade fått jobb eller motsvarande.") och Rolf Strömgren som hörde av sig med några få rader. Måste jag fortsätta skriva allt hela tiden?
***
(X) Hör gärna av dig!
(X) Fandoms Kommunnytt nummer 12 är ute nu!
(X) Fyll i här: ___________________________
--
Karl-Johan Norén -- kjnoren@hem.passagen.se
http://hem.passagen.se/kjnoren/
- To believe people are as stupid as one believes is stupider than one can believe