Copy Link
Add to Bookmark
Report

SEXTANT nummer 2

eZine's profile picture
Published in 
SEXTANT
 · 8 months ago

X-Coding-System: nil
Date: Tue, 13 Jun 2000 01:59:09 +0200
Subject: Sextant 2
From: "Karl-Johan Noren" <kjnoren@hem.passagen.se>

SEXTANT nummer 2

Ett mindre e-fanzine av Karl-Johan Norén, Sorögatan 101 2tr, 164 47 Kista, 08-751 71 73 <kjnoren@hem.passagen.se>.

***

Välkommen till Sextant nummer 2, som fortfarande har karaktären av att vara ett nattligt om ej dagligt fanzine. Vill man fortsätta ha nummer så får man höra av sig via elposten eller på annat sätt. Ingen idé att skicka det här till folk som varken uppskattar det eller ger uttryck för densamma.

I det här numret blir det självkritik, rapport från Stephen Baxters boksignering på SF-bokhandeln, nyheter om Fantastika 2001, tankar om "Gladiator" och "den nya ekonomin". Och så ett enda ynka litet LoC med.

***

Jag läste igenom Sextant nummer 1 innan jag började skriva det här numret, och det var en del saker som slog mig. Visserligen var det förhållandevis få grodor för att vara producerat som det var, men det var en hel del ord och fraser som återkom väl ofta. Men det här är tänkt i första hand som ett pratfanzine, så det kan man kanske överse med. Jag ska försöka bättra mig litegrann, dock. Och nu till något helt annat.

SF-bokhandelns boksignering med Stephen Baxter var inte speciellt välbesökt, men det var inte heller en vidare kundtät lördag. Troligen spelade dock det fina vädret en större roll för detta än den inte vidare långa reklamkampanjen. Det som förvånade mig mest var annars att de som var där inte passade på mer att få en bok signerad eller bara växla några ord med en livs levande författare. Det var en del som kom förbi och frågade Baxter om råd om vilken av hans böcker de skulle köpa, men många var det inte.

Totalt kom väl inte mer än tio-femton personer och fick sina böcker signerade, med mig först i kön. Baxter var dock trevlig och lättpratad, och verkade ta upplysningen om misstaget i _Voyage_ med tre kubikmeter vatten - i form av urin - som släpptes rakt ut i rymden under resan till Mars med gott humör. Och sen fick jag också hälsningen "Thanks for _not_ taking a piss!" i boken efter uppmaning från hans fru, en hälsning som Maths Claesson också skrattade gott åt.

Beräkningen för de tre kubikmetrarna kan kanske vara av intresse. Enligt en kompis som är läkare producerar en person normalt sett lika många milliliter urin per timme som kilo kroppsvikt. Räknar man med att besättningen på Ares vägde sammanlagt 200 kg (troligen i underkant) blir det 2 dl per timme, eller dagligen ungefär 5 liter. Multiplicera med 600 dagar och vi har 3 kubikmeter vatten i form av urin.

Hmmm... jag har använt orden "dagligen" och "nattligen" en del ovan, och då slog det mig att trots att orden "dag" och "natt" bär samma slags betydelse gäller det inte för "daglig" och "nattlig". Något som är dagligt sker varje dag, eller dygn om man så vill. Något som är nattligt är sådant som sker på natten, men det kan röra sig om olika nätter. Finns det fler ordpar som beter sig på samma sätt?

Så, Fantastika 2001. Vi håller på att dra igång kampanjen för att bli Swecon nu, vilket ni kommer att märka på Confuse och ännu mer Nasacon/Swecon. Vi har fortfarande inte en klar hedersgäst, tyvärr, men vi har två mycket bra lokalalternativ inne i Stockholm och förhoppningsvis ska lokalen vara klar till Confuse.

Efter kommittémötet för Fantastika 2001 gick Carl-Mikael, Carolina, Anders och undertecknad för att titta på "Gladiator". Om man undantar den vanliga Hollywoodsentimentaliteten så var det en film man kunde uppskatta, även om historiska fakta knappast hanterades särskilt väl. Till exempel använde romarna inte speciellt mycket bågskyttar eller kavalleri - slaget i början liknade mer någonting från amerikanska inbördeskriget men utan krut.

Det mest intressanta var dock stigbyglarna. På en scen i mitten av filmen där hjälten sitter på en häst avspänd från en kraschad stridsvagn ser man tydligt att den är försedd med stigbyglar, trots att anspända hästar knappast är utrustade med vare sig sadel eller stigbyglar och att romarna aldrig använde stigbyglar förrän tidigast 500-talet eller så.

Men vill man ha lite mer historisk exakthet och bättre intrig får man nog gå och se "Spartacus" igen, även om den är än mer sentimental i slutet. För den som undrar så kan jag också meddela att filmen utspelar sig år 180 efter Kristus och möjligen de omedelbart efteråt.

Och naturligtvis fanns det exakt en neger och exakt en kvinna i filmen.

Vi såg också en trailer för någonting som skulle heta "Patrioterna" med Mel Gibson under amerikanska revolutionen. Carl-Mikael undrade över hur mycket historiska inexaktheter de kunde stoppa in då, men gör de den bara tillräckligt romantiserande så kan de nog komma undan med en hel del. Men man får lust att gå till premiären och högläsa ur _A Transatlantic Tunnel, Hurrah!_

Men nog med amerikansk historiemisshandel. Jag fick nästan hopp om att få sällskap till Upsala den 4 juli när Carolina undrade om hur lång tid det skulle ta, men det hon skulle göra var att möjligen ta sin cykel till sin mors stuga i Roslagen - en sträcka på tolv mil - och ville ha en vettig uppskattning över tidsåtgången. Dock tar jag fortfarande görna emot intresseanmälningar, och man får se en hel del vacker natur, landskap och byggnader på vägen.

Min internetkoppling har visserligen varit hett efterlängtad, men den har en klar nackdel: mitt bokläsande har minskat rejält. Tidigare kunde jag läsa både en och två böcker per dag, nu blir det knappt ens en. Jag får se till att bättra mig här med. Men jag tror knappast att böckerna kommer att konkurreras ut av elektroniska medier även om skärmarna i framtiden blir så bra att de ger lika god läsbarhet som konventionellt tryck (detta kräver 300 dpi eller mer i upplösning, och sådana skärmar finns idag men kostar sexsiffriga belopp).

Vad jag däremot tror kommer att ske med Internets möjligheter till oändlig duplicering av information är att skiv- och filmbranscherna kommer att förändras rejält. När vem som helst kan ladda ner en film gratis och se på skärmen kommer det troligen att ge dödsstöten åt videon, men det är mycket möjligt att biografen kan få en renässans - det är trots allt skillnad på en skärm en halvmeter bred och en femton meter bred.

För musikbranschen tror jag något liknande kan hända: själva musiken går inte att sälja till överpriser som idag men däremot kan vanliga konserter komma att återuppstå: det blir det bästa - och får många det enda - sättet en artist kan tjäna sitt uppehälle professionellt.

Men alla som pratar om "den nya ekonomin" är så förbannat fantasilösa. Det är inte mer än den gamla goda kapitalistiska marknadsekonomin som fått lite nya former för att hantera distribution och administration. Marx och Keynes skulle fortfarande känna sig hemma. Personligen ser jag den fria mjukvarurörelsen med GNU och gänget som det första genuint socialistiska projektet sedan kooperationen startade kring sekelskiftet - och med en rejäl chans att verkligen lyckas.

Och med genuint socialistiskt menar jag inte planekonomi eller något liknande, utan att här byggs det ett hållbart alternativ till kapitalismen som dessutom (det här är viktigt) konkurrerar ut kapitalisterna. Uppriktigt sagt tror jag att rättegången mot Micro$oft inte har någon annan än marginell betydelse, eftersom om sisådär tio års tid så kommer ändå system utvecklade och erbjudna som fri mjukvara att dominera marknaden. Det enda den lär göra är att snabba upp processen något. Men ingen revolution utan gammal klassisk marknadsekonomi. Ingen efterfrågar kapitalismen längre...

Det finns dock knappast något av automatik i det här, och jag tror att en studie av kooperationens utveckling i till exempel Sverige skulle ha mycket att ge till den fria mjukvarurörelsen.

Det har influtit ett LoC från Rolf Strömgren <rolf-str@privat.utfors.se> om första numret:

Tackar! Det är inte ofta någon tar chansen att göra e-fanzines (vad jag sett i alla fall) nuförtiden. (Det var bättre förr, ju förr dess bättre...) (Hrrmf! :-) Eller är det kanske bara så att alla väljer att lägga sina fanzines på en website i stället för att göra e-utskick av dem? I så fall har jag bara missat att söka rätt på dem.

[ om dagliga fanzines ]

Elektroniskt borde väl nästan vara ett krav, för att få kalla dagliga fanzines för fanzines? Det blir väl lite svårt med distributionen annars.

[ var hålla pubkvällar i Stockholm ]

Hyra lokala hyresgästföreningens lokal? Egentligen är den till bara för de i området boende, men om jag hyr den för en privat fest, så... I princip är lokalen gratis, men vi får ordna mat, dryck, städning och sådant själva.
Dessutom ligger den i Orminge - en bit ut på vischan för den som anser att Götgatsbacken är Sveriges sanna mittpunkt.

[ varför läser man sf? ]

SF och fandom kan, i sina bästa stunder, ge både grupptillhörighet, eskapism och kvalitet. Det är baske mig inte så illa.

[ om "det var böttre förr" ]

Det ligger nog en hel del i det du säger här. Men även om kraven inte skulle öka så kan det nog ändå vara frestande att tycka att det man hade tidigare var bättre. Det är en ansträngning att sätta sig in i något nytt - man måste ta sig tid för det, man måste vara öppen för nya intryck, och kanske till och med ändra sig, och offra sina käraste små skötebarn. Ibland kan det naturligtvis vara givande att ta det arbetet, men man skall knappast bli förvånad om en del faller för frestelsen - det var ju faktiskt bättre förr! Särskilt om man tyckte att det man redan hade faktiskt var bra.
Dessutom har ju alla ett ganska selektivt minne. Man glömmer hellre de dåliga sidorna och förgyller de fina minnena. Se bara på alla som talar gamla lumparminnen...

Kul att någon hör av sig, det verkar inte vara många som gör det numera, vare sig elektroniskt eller på annat sätt. Det finns ju en del vävbaserade fanzines (kolla The Science Fiction Resourse Guide), men jag har inte varit så intresserad av dem. Det där med dagliga fanzines beror mer på att det nästan känns som om e-fanzines är fusk, men det finns nog mimeofans som anser att kopiatorer är fusk. Och distributionen går ju alltid att lösa, även om det blir dyrt.

Själva idén med pubkvällar har att göra med att det ska vara enkelt att anordna - ingenting som behöver organiseras. Ska man släpa med sig öhlen själv och städa efteråt blir det inte så.

Sedan får man säga att man kan vara insnöad på sf innan man hamnade i fandom, och eskapism och kvalitet kan ju vilken deckare som helst ge. Det jag frågade mig egentligen var inte så mycket ifall sf kan vara bra utan varför man läser just sf.

I eftertankens kranka blekhet framstår inte att kraven för klassiker ökar som det bästa uttrycket. Snarare menade jag att det blir mindre och färre ytor att förnya.

Och visst blir man konservativare med tiden, men det betyder nog mer individuellt än för en genre. Trots allt talar även vi som inte ens var födda på 40-talet om den perioden som sf:s guldålder.

Men även om romantiserande nog kan spela en roll tror jag att det finns andra faktorer med. För att ta lumpen som exempel, så dels är (eller snarare var) det det universella minnet för alla svenska män - en tjej jag känner sa efter att hon fått barn att kvinnor talar om barnafödande eftersom det är deras gemensamma upplevelse, och männen om lumpen eftersom det är deras, och det ligger mycket i det. Och så utgör lumpen ett rätt abrupt avbrott i vardagslunken för de som gör den.

IAHF: Hans Persson, som ville att jag skulle göra reklam för Confuse på Stephen Baxters signering och ska lägga upp det fanzinet på sin vävplats; och Lennart Uhlin, som inte sa i stort mer än att han fått Sextant 1.

Och med dessa muntra ord avslutas nu det andra numret av Sextant. Nästa nummer planeras att komma ut under Confuse på papper om det finns tillgång till dator, skrivare och kopiator där (det gör det nog).

--
Karl-Johan Norén -- kjnoren@hem.passagen.se
http://hem.passagen.se/kjnoren/
- Att tro att folk är lika dumma som man tror är dummare än man kan tro

← previous
next →
loading
sending ...
New to Neperos ? Sign Up for free
download Neperos App from Google Play
install Neperos as PWA

Let's discover also

Recent Articles

Recent Comments

Neperos cookies
This website uses cookies to store your preferences and improve the service. Cookies authorization will allow me and / or my partners to process personal data such as browsing behaviour.

By pressing OK you agree to the Terms of Service and acknowledge the Privacy Policy

By pressing REJECT you will be able to continue to use Neperos (like read articles or write comments) but some important cookies will not be set. This may affect certain features and functions of the platform.
OK
REJECT